طی روزهای گذشته جمعی از هنرمندان و فعالان حوزه موسیقی و روزنامهنگاران از «عباس نیرومند» هنرمند پیشکسوت موسیقی کردستان دیدار و عیادت کردند.
آسونیوز: در این دیدار هنرمندان مهدی حجت السادات, هوشنگ شگرف, شمس الدین زرنشان, جمال حاجبی, فردین کمانگر، صدیق آذرمی، بهرام خورشیدی، بهزاد صفی خانی پور و مصطفی زارعی بهروز فخاری و خسرو ژیان حضور داشتند و در این دیدار از زحمات استاد نیز تقدیر بعمل آمد. «عباس برومند»، یکی از هنرمندان پیشکسوت عرصه موسیقی کردستان است کسی که 84سال عمر خود را در راستای اعتلا و ارتقای موسیقی کردی سپری کرده و اکنون به دلیل کهولت سن در بستر بیماری است.
هنرمندی از جنس اخلاق
وی در سال 1310 در محله جورآباد یکی از محلات قدیمی شهر سنندج چشم به دنیا گشود و در سن 17 سالگی نیز به استخدام ارتش درآمد و بیش از 50 سال در زمینه موسیقی فعالیت کرده و هم اکنون بازنشسته شده است اما در طول این چند دهه توانسته آثار زیبایی را خلق کند و امروز این آثار جزو هویت موسیقی کردی شناخته می شود. نیرومند در چند دهه فعالیت در عرصه موسیقی توانسته با هنرمندان بزرگی همچون حسن کامگار، هوشنگ شگرف و بسیاری دیگر از هنرمندان فعالیت هنری داشته است.
سرمایههای معنوی کردستان
در این دیدار یکی از پیشکسوتان موسیقی کردی با اشاره به آشنایی دیرین خود با استاد اظهار می کند: هنرمندان، سرمایههای معنوی هر جامعهایی هستند و کردستان به یومن حضور هنرمندانی همچون عباس نیرومند از این نظر دارای ظرفیت بسیار بالایی است. این هنرمند پیشکسوت موسیقی کردی در ادامه با تاکید بر حفظ و نگهداری آثار هنرمندان گفت: متاسفانه بسیاری از آثار هنری هنرمندان که در آرشیو صدا وسیما و رادیو بوده است اکنون آثاری از آنان به جانمانده است.
«هوشنگ شگرف» ادامه میدهد: به گفته بسیاری از هنرمندان و صاحب نظران در عرصه موسیقی؛ کردستان و به ویژه شهر سنندج مهد موسیقی جهان معرفی شده است و این استان، یکی از صادر کنندگان هنرمندان موسیقی در جهان است و گواه این گفته نیز حضور هنرمندان کردستانی در اقصی نقاط جهان است.
وی عنوان کرد: فضای هنری استان با سایر استان های کشور نیز متفاوت است و سبب این تفاوت در این است که موسیقی و هنر در رگ وخون مردم ما نهفته است و مردم کردستان با هنر موسیقی زندگی می کنند.
هویت هنری کردستان
در ادامه یکی دیگر از پیشکسوتان موسیقی پیرامون شخصیت و فعالیت های هنری استاد عباس نیرومند اظهار کرد: همه هنرمندان با عشق زاده شده، با عشق بزرگ میشوند و در درون عشق نیز خواهند ماند. شگرف ادامه میدهد: ما در شرایط سخت و باکمبود امکانات این آثار خالق کردیم اما در حفظ و نگهداری از این آثار به خوبی عمل نشده است من 323 آهنگ را اجرا کردهم ماحالا تنها 30 اثر به جامانده است که مابقی آن در آرشیو صداوسیمای تهران بود و متاسفانه بسیاری از آثار هنرمندان در آرشیو سازرمانها و ارگانهای فرهنگی به دست فراموشی سپرده شد ه و برخی از آنها نیز مفقود شده است.
وی اضافه میکند: آثار هنری هنرمندان گنجینهای از فرهنگ و هنر است این آثار جزو هویت هنری و فرهنگی منطقه به شمار میآیند و باید هر شهرذوند نسبت به آن احساس دین کند.
عشق و علاقه در آثار هنری
«مهدی حجت السادات» ادامه داد: استاد عباس نیرومند یکی از چهره های هنری موسیقی کردی است که دارای اخلاق و مولفههای انسانی است و من در دهههای 20, 30, 40 و 50 در ارکستر سمفونیک استاد حسن کامکار در خدمت این استاد بزرگوار بودام.
وی همچنین عنوان میکند: بنده در همه جا این مطلب را ایراد کرده ام که بالاتر از هنر اخلاق است یعنی کسی که دارای اخلاق است هنرمند بزرگی است و امروز در محضر هنرمندان پیشکسوت اظهار می کنم که استاد عباس یکی از هنرمندان بزرگی است که دارای اخلاق زیبا، فردی خوش رو و دلسوز فرهنگ و هنر کردستان است.
وی به ساز تخصصی استاد اشاره میکند و اضافه میکند: در کار کردن با سازها تبحر و مهارت خاصی داشتند اما در نواختن با ساز «قره نی» که از سازهای تخصصی استاد بود میتوان عشق را دید. این هنرمند پیشکسوت کردستانی یادی از هنرمندان آن ایام می کند و اضافه می کند: استاد با عشق و علاقه خاصی با هنرمندان فعالیت و آهنگ نوازی می کرد هنرمندانی همجون زنده یاد علاالدین باباشهابی، عباس کمندی، ایرج عندالیبی وبسیاری دیگری از هنرمندان پیشکسوت که امروز در میان مانیستند ما در خدمت استاد عباس نیرومند بودیم و استاد به عنوان یک هنرمند دین خود را به هنر و هنرمندان ادا کرده اند.
اخلاق بالاتر از هنر
حجت السادات تصریح کرد: بیشتر هنرمندان و نوازندگان امروزی که صاحب نام و نشانی در عرصه موسیقی هستند شاگردی استاد را به جا آورده اند. این هنرمند پیشکسوت کردستان اضافه میکند: وی در بسیاری از آهنگ های بنده، سازه قره نی را نواخته اند که می توان به قطعه ای از آهنگ لایه لایه لایه اشاره کرد که استاد زحمت نواختن سازه قره نی را برعهده داشته اند و در این اثر هنر نمایی کردهاند. وی تصریح کرد: اکنون در این دیدار خاطرات گذشته برایمان تداعی شد و از خداوند منان برای استاد آرزوی سلامتی و عمر باعزت و طول عمر خواستاریم.
تشکیل کمیته پیگیری آثار هنری
وی در ادامه با شاره به آثار آرشیوی هنرمندان در مراکز فرهنگی کشور نیز گفت: بسیاری از آثار هنری که جزو هویت فرهنگی استان می باشند و می توان از آنها به عنوان منابع هنری استفاده کرد در آرشیو مفقود شده است به عنوان نمونه بنده با ارکست سمفوینیک رادیو تهران 37آهنگ را اجرا کردهام و من امروز تنها 10 تا 12آثر از آن را در اختیار دارم. این هنرمند پیشکسوت به پیگیر آثار آرشیوی هنرمندان تاکید میکند و اضافه میکند: اخیرا در مکاتبه ای با ارائه لیست آثار ضبط شده را با آرشیو رادیو تهران انجام داده ایم که پیگیری و آن را به ما برگردانند که متاسفانه بعد از سپری شدن یک ماه از ارسال نامه هیچ جوابی را دریافت نکرده ایم. و ما از طریق صداو سیمای مرکز استان خواستار تشکیل کمیته ای برای پیدا کردن آثار مفقودی هنرمندان استان در آرشیو صداوسیمای استان شدیم و امیدواریم که با تلاش افراد دلسوز این آثار پیدا شود.
مولفههای انسانی
وی تصریح می کند: استاد نیرومند هنرمندی از جنس مردم بود و با همه اقشار جامعه و به ویژه شاگردانش ارتباط خوبی داشت و از نظر دارا بودن مولفه های انسانی سرآمد بودند و از خداوند متعال برای ایشان طلب سلامتی می کنیم. یکی دیگر از پیشکسوتان عرصه موسیقی کردی نیز اظهار می کند: در دهه 60 که خدمت استاد رسیدم استاد «حسن کامکار» در معرفی ایشان گفتند که هنرمندی است که دارای هنری بزرگ و اخلاق مدار است.
«شمس الدین زرنشان» ادامه می دهد: هنرمند دارای دو بعد است یکی هنری که در او نهفته است و بعد دیگر او همان اخلاق و انسانیت اوست یعنی هنرش را به هیچ چیزی نفروشد و براستی که عباس نیرومند یکی از این هنرمندان بود که هنرش را جاه و مکان معاوضه نکرد.