روز جهانی محیط زیست و ابهام در آینده محیط زیست ایران

روز جهانی محیط زیست و ابهام در آینده محیط زیست ایران

آسونیوز- در حالی هر ساله ٥ ژوئن "روز جهانی محیط زیست" در جهان کنونی گرامی داشته می شود که، موضوع محیط زیست به یکی از بزرگترین چالش های جدی برای ساکنین زمین مبدل شده است.

روزی که از سوی سازمان ملل متحد برای افزایش آگاهی مردم و همچنین تحریک سیاستمداران و دولت ها برای رویارویی با تخریب محیط زیست نامگذاری شده و عمده مراسمات این روز می تواند، همایش های مختلفی از جمله دوچرخه سواری، نوشتن مقاله، نقاشی، درختکاری و غیره باشد.

تاریخچه این روز به سال ١٩٧٢ میلادی یعنی حدوداً ٥٠ سال پیش برمی گردد که، در آن سال برای اولین بار سازمان ملل متحد کنفرانسی را با موضوع انسان و محیط زیست در استکهلم سوئد برگزار کرد. همزمان با برپایی این کنفرانس مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه‌ای را تصویب کرد که منجر به تشکیلبرنامه محیط زیست سازمان ملل متحد(UNEP)  شد. هم‌ اکنون نیز از سال ۱۹۷۴ تاکنون در سراسر جهان مراسمات ویژه‌ای را به این مناسبت برگزار می‌کنند.

از گذشته تا کنون، از یک سو زمین دچار بحران های متعددی از جمله گرم شدن، تغییر شرایط جوی، خشکسالی، آب شدن یخ ها، گرام شدن هوا، وجود ریزگردها و همچنین گرفتار معضل زباله های صنعتی، خانگی و بیمارستانی و غیره شده، و از سوی دیگر سیستم حاکم در برخی از کشورها از جمله در ایران، خود مسبب و بانی تخریب محیط زیست است.

در حالی در جهان امروز، روز جهانی محیط زیست ارج نهاده می شود که، در ایران تحت حاکمیت رژیم جمهوری اسلامی، فعالان عرصه ی محیط زیست همچون دیگر اصناف با برخوردهای فراقضایی، بازداشت، حبس های طولانی مدت، انگ های سیاسی و امنیتی و همچنین اعدام روبرو هستند. در سال های اخیر، ارگان های امنیتی در پی برخورد با فعالین محیط زیستی، به شکل دسته جمعی و به بهانه های امنیتی آنان را روانه زندان کرده و در این میان تعدادی از این فعالین در زندان های حکومتی، خودکشی شده اند.

علاوه بر این موارد؛ کشاورزی غیر علمی در ایران، استفاده بی رویه از آب های زیر زمینی، سدسازی های غیر مهندسی، سوء مدیریت و ناکارآمدی، زدو بند دورن جناحی، رانتخواری و زمین خواری، بیابان زایی، آلودگی آب شرب و کم آبی های مستمر و طولانی، قطع درختان جنگلی، آتش سوزی های گسترده بالاخص در مراتع و جنگل های کردستان که جان تعدادی از فعالین محیط زیست را گرفت، ایجاد راه با هدف ساخت پایگاه های نظامی بویژه در کردستان به بهانه های امنیتی، تصرف اراضی و املاک شهروندان و... باعث تخریب روز افزون محیط زیست در این منطقه شده است.

نهایتا می توان نتیجه گرفت که، جهان درگیر بحران مسئله ی محیط زیست است و ایران نیز قطعا از این قاعده مستثنی نیست. ایران تحت حاکمیت رژیم جمهوری اسلامی از کشورهایی است که، بیشترین آسیب پذیری در زمینه محیط زیست در طول ٤٣ سال گذشته را تجربه کرده است. اتخاذ سیاست های غلط و ناکارآمد سیاستمداران، وزارتخانه ها و ارگان های مرتبط و سازمان حفاظت از محیط زیست، همچنان دامن این حوزه در ایران و کردستان را گرفته و زندگی شهروندان را تحت الشعاع قرار داده است.

منابع/ ویکی پدیا- آرام محمدی


407 بار دیده شده‌‌


PM:02:48:05/06/2022